Josep Llimona Desconsol

 

He triat aquest artista perquè està considerat el millor escultor del modernisme català. El Cercle Artístic de Sant Lluc (el grup  d’artistes modernistes com: Llimona i Antoni Gaudí) acabava d’abolir la censura dels nus en les obres, així que Josep va aprofitar l’ocasió per mostrar el seu domini dels volums amb una fantàstica figura femenina ajaguda i recolzada cap endavant melancòlicament. S’agafa els dits i el rostre queda cobert pels cabells que cauen d’una manera particularment dolça.

  Desconsol idealitza anatòmicament un cos però també expressa l’estil romàntic de l’autor al combinar el sentiment d’abandonament amb la tècnica que denota una profunda inspiració en les peces inacabades de Miquel Àngel per l’acabat semi-treballat de la base.

Soriano Albir Albert_1691493_assignsubmission_file_El-Desconsol-Josep-Llimona

MAM-24
MAM-24
090-27176
090-27176

El recurs de la base sòlida i escalonada permet recolzar la misteriosa figura amb una profunda perfecció compositiva que ressalta la carnosa fragilitat de la preciosa figura femenina.

 

La primera versió, feta amb guix l’any 1903, es troba al MNAC. En un principi, aquesta obra anava a formar part d’un conjunt escultòric funerari però, finalment, Llimona la va esculpir en marbre amb l’objectiu de situar-la en mig de l’estany ovalat del Parc de la Ciutadella l’any 1917. El Parc s’estava remodelant ja que era una antiga plaça d’armes però, tristament, va tornar a exercir aquesta funció durant la era de posteriors conflictes.

L’obra es va haver de substituir per una còpia perquè es va veure malmesa a causa de la contaminació l’any 1984 i la original es troba a l’interior del Parlament de Catalunya.

 

 

  BIBLIOGRAFIA

http://www.museunacional.cat/es/colleccio/desconsuelo/josep-llimona/010861-000

http://www.xtec.cat/~jarrimad/contemp/llimona.html

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s